Det er svært vanlig å oppleve smerter i rygg, bekken og hofter under svangerskapet. Disse kan være både verkende og hemmende for mange gravide. En god diagnose, riktig behandling og veiledning kan være med på å forhindre smerter, og øke funksjonen slik at man får et bedre svangerskap.
Graviditetshormoner bidrar til økt bevegelighet i leddbånd under graviditeten, og det oppstår en naturlig økt bevegeligheten i bekkenet. Dette gjør at det stilles høyere krav til omkringliggende muskulatur for å beholde stabiliteten. At barnet og magen vokser, gir samtidig forandret tyngdepunkt, samt økt press og belastning på og rundt bekkenet. Dette kan lede til spenninger i muskulaturen, med utstrålinger rundt hofter, framside lår og ned i bena.
Et vanlig problem under svangerskap er bekkenløsning. Bekkenløsning skyldes en hormonell forandring som skjer i alle kvinners kropp når de er gravide. Dette for å gjøre bekkenet klart til fødsel, slik at barnet skal kunne passere gjennom fødselskanalen. Det er en normal prosess og kalles fysiologisk bekkenløsning. Dersom en får så store plager og smerter fra bekkenet at det hemmer daglige gjøremål, kalles tilstanden symptomgivende bekkenløsning.
Mange opplever smerter som gjør at de tror de har symptomatisk bekkenløsning, men som egentlig er låsninger i ledd eller muskulære smerter. I slike tilfeller er behandling spesielt effektivt.
Et annet vanlig problem er bekkenlåsning, som oftest er lokalisert bak i setet og bekkenet. Bekkenlåsning kan gi strålesmerter i setemuskulatur, lyske og lår, og smertene oppleves gjerne som skarpe eller som en stivhet. Låsninger kan oppstå når som helst i svangerskapet og er lette å identifisere ved undersøkelse.